Πώς να διαμορφώσετε ένα eco friendly Διαιτολογικό γραφείο

Ο όρος eco friendly είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε. Ζούμε πλέον σε εποχές όπου η επιβάρυνση του πλανήτη από την δραστηριότητα του ανθρώπου, κατά γενική ομολογία, γίνεται ολοένα και πιό εμφανής.

Ως Διαιτολόγος, καθοδηγείς συνανθρώπους σου προς την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής με απώτερο σκοπό το wellbeing. Πόσο υγιής μπορεί να είναι ένας άνθρωπος όμως όταν ζεί σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον;

Ένα φιλικό προς το περιβάλλον Διαιτολογικό γραφείο, θα δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του πελάτη σου ενώ παράλληλα θα συμβάλλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Διάβασε παρακάτω, πώς με μερικές απλές αλλαγές μπορείς να κάνεις το γραφείο σου eco friendly.

Παρ’το απ’την αρχή: Βάψε οικολογικά

ecolabel
Ecolabel

Χρησιμοποίησε eco friendly χρώματα που διαθέτουν το λογότυπο ecolabel. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα το οποίο διαθέτουν βαφές που ρυπαίνουν ελάχιστα σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή καλυπτικότητα και το χαμηλό ποσοστό τους σε Πτητικές Οργανικές Ενώσεις VOC.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Πολύ θετικό θα είναι να επενδύσεις στην εγκατάσταση ενεργειακών κουφωμάτων τα οποία προσφέρουν πολύ καλή θερμομόνωση και ηχομόνωση. Τα συγκεκριμένα, διατηρούν την ανθεκτικότητα τους ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.

Αν το γραφείο σου διαθέτει κλιματιστικό, φρόντισε να είναι inverter. Η θερμοκρασία που το ρυθμίζεις τους καλοκαιρινούς μήνες να μην είναι χαμηλότερη από 25 βαθμούς Κελσίου για να αποφύγεις υπερβολική κατανάλωση ρεύματος.

Όσων αφορά τον φωτισμό, ο φυσικός είναι η ιδανική επιλογή. Ωστόσο, εάν στο γραφείο σου χρειάζεσαι περισσότερο φως, επίλεξε λάμπες τύπου Led. Προσφέρουν μεγάλη οικονομία και φωτισμό που δεν κουράζει το ανθρώπινο μάτι.

Τέλος, φρόντισε όταν φεύγεις από το Διαιτολογικό γραφείο σου να βγάζεις από την πρίζα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Εκτός από οικονομία, θα προστατεύσεις και τον πολύτιμο εξοπλισμό από διακυμάνσεις της ηλεκτρικής τάσης.

Εξοπλισμός και έπιπλα από δεύτερο χέρι

Η επιλογή σου για την επίπλωση μπορεί να συνεισφέρει στην βιωσιμότητα (sustainablity) του περιβάλλοντος.

Εάν επιθυμείς να δημιουργήσεις ένα eco friendly Διαιτολογικό γραφείο, διάλεξε έπιπλα από ανακυκλωμένο μέταλλο ή ακόμα και από μπαμπού. Στην περίπτωση που αναζητάς κάτι πιο οικονομικό, τότε τα έπιπλα από δεύτερο χέρι είναι μια πολύ οικονομική αλλά εξίσου οικολογική εναλλακτική λύση.

Επίσης, μικρότερα σε όγκο αλλά απαραίτητα για την εργασία σου αντικείμενα όπως η διατροφική πυραμίδα με τα προπλάσματα τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, μπορείς να τα προμηθευτείς μεταχειρισμένα.

Γενικά, με μια γρήγορη αναζήτηση σε site ή social groups για διαιτολόγους μπορείς να βρεις μεταχειρισμένο εξοπλισμό οφελώντας το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι σου.

Μείωση Χαρτιού και γραφίτη/μελάνης

Στο μοντέρνο Διαιτολογικό γραφείο η χρήση χαρτιού δεν είναι απαραίτητη. Η ψηφιακή επικοινωνία είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος να κρατάς επαφή με τους πελάτες σου.

evexis Διαιτολογικό λογισμικό
evexis Διαιτολογικό λογισμικό

Η χρήση ενός cloud application όπως το evexis μπορεί να σου λύσει τα χέρια. Επιλέγοντας να εργάζεσαι ψηφιακά:

  • Εξοικονομείς χαρτί, χρόνο και χρήματα
  • Ξεχωρίζεις σαν επαγγελματίας
  • Μπορείς να καθοδηγήσεις τους πελάτες σου από απόσταση

Κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης

Αν συνηθίζεις να προσφέρεις στους πελάτες σου κάποιο σνακ κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους ή απλά ένα ποτήρι νερό, απέφυγε την χρήση πλαστικών μιας χρήσης. Αντί για πλαστικά, επίλεξε σκεύη από γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι.

Στην περίπτωση που κρίνεις πως η χρήση τους είναι απαραίτητη, ένα καλαθάκι ανακύκλωσης σε εμφανές σημείο είναι ό,τι πρέπει.

Δημιούργησε ένα κλίμα evexis

Φυτά στο γραφείο
eco friendly Διαιτολογικό γραφειο

Δώσε στο γραφείο σου μια ξεχωριστή πινελιά φτιάχνοντας ένα ευχάριστο περιβάλλον. Η διαμόρφωση του χώρου παίζει σπουδαίο ρόλο στην ψυχολογία του ανθρώπου.

Επένδυσε σε διακόσμηση από αληθινά φυτά όπως το χλωρόφυτο και το σπαθίφυλλο.

Τα συγκεκριμένα έχουν την ιδιότητα να ανανεώνουν τον αέρα δημιουργώντας κλίμα ευεξίας.

Τέλος, o αρωματισμός του χώρου με φυσικά αιθέρια έλαια π.χ λεβάντα έναντι των χημικών αρωματικών σπρέι, συμβάλλει στην μείωση του στρες. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε όλους όσους επισκέπτονται τον επαγγελματικό σου χώρο.

Επιλογές που καθορίζουν το αύριο

Η οικολογία είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να μην προβάλλεται από τους Επιστήμονες Υγείας. Οφείλεις να αντιληφθείς πως εσύ, ως επαγγελματίας Διαιτολόγος, μπορείς να δώσεις το σωστό παράδειγμα στα άτομα που καθοδηγείς.

Η διαρρύθμιση του χώρου εργασίας σου με οικολογική συνείδηση μπορεί να είναι μια εξαιρετική αρχή. Η υιοθέτηση ενός eco friendly τρόπου ζωής, συνεισφέρει στην ευημερία του ανθρώπου χωρίς να δυσχεραίνει τον μέλλον της επόμενης γενιάς.