Πώς να δημιουργήσεις ένα πετυχημένο Instagram business account

Το Instagram είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά μέσα παγκοσμίως. Η δημοτικότητα του στην Ελλάδα φαίνεται πως αυξάνεται ραγδαία καθώς το 2019 καταγράφηκαν 3.204.000 χρήστες, το οποίο αντιστοιχεί στο 28% του πληθυσμού!

Παρόλο που δεν είναι το μέσο με τους περισσότερους εγγεγραμμένους χρήστες (την πρωτιά την έχει το Facebook), οι χρήστες του Instagram αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους περισσότερο από ότι με οποιοδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί να επιλέξω το Instagram business account;

Το Instagram χαρακτηρίζεται ως μέσο κατανάλωσης εικόνας. Ως Διαιτολόγος, μπορείς να αξιοποιήσεις το Instagram ώστε να προσελκύσεις περισσότερους πελάτες αναρτώντας φωτογραφίες γευμάτων με τις συνταγές τους.

Σε αντίθεση με τον προσωπικό λογαριασμό, ο εταιρικός λογαριασμός του Instagram σε εξοπλίζει με εργαλεία προώθησης της επιχείρησης σου. Το business account σου δίνει πρόσβαση σε μια ποικιλία δυνατοτήτων όπως:

  • Στατιστικά δεδομένα της απόδοσης των δημοσιεύσεων (posts) και των ιστοριών (stories) καθώς και τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν οι ακόλουθοι (followers) με αυτές
  • Στοιχεία σχετικά με την τοποθεσία, την ηλικία και την ώρα της ημέρας που είναι ενεργοί οι ακόλουθοι σου
  • Δυνατότητα δημιουργίας διαφημίσεων για την προβολή των υπηρεσιών σου

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται μέσω της λειτουργίας Insights η οποία είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στους εταιρικούς λογαριασμούς.

Τις στατιστικές αναλύσεις μπορείς να τις παρακολουθείς σε πραγματικό χρόνο, ώστε να έχεις ανά πάσα στιγμή μια καθαρή εικόνα της απήχησης του προφίλ σου.

Στατιστικά στοιχεία από Instagram business account

Εάν επιθυμείς, μπορείς να μετατρέψεις τον ήδη υπάρχων προσωπικό λογαριασμό σου σε business από της ρυθμίσεις της εφαρμογής. Μην αγχώνεσαι αν τελικά αλλάξεις γνώμη, η επιλογή είναι αναστρέψιμη.

Στην περίπτωση που διαθέτεις σελίδα στο Facebook, σου συστήνουμε να την συνδέσεις με το επαγγελματικό προφίλ του Instagram. Χρησιμοποιώντας το Creator Studio μπορείς να δημοσιεύεις ταυτόχρονα τα post σου και στις 2 πλατφόρμες.

Κέρδισε την εύνοια του αλγόριθμου

Ο αλγόριθμος είναι το σύστημα που “επιλέγει” τι είδους δημοσιεύσεις είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στην αρχική σελίδα (feed) των χρηστών.

Το Instagram παρέχει μεγαλύτερες πιθανότητες ορατότητας όταν οι δημοσιεύσεις έχουν μεγάλη αλληλεπίδραση, δηλαδή το κοινό τις θεωρεί χρήσιμες. Η αλληλεπίδραση μπορεί να προέρχεται από ενέργειες όπως like, comment ή κοινοποίηση. Επιπλέον, οι δημοσιεύσεις από ένα προφίλ έχουν μεγαλύτερη απήχηση όταν αναρτώνται με συνέπεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εάν θέλεις να εξασφαλίσεις την μέγιστη δυνατή ορατότητα χρειάζεται να δομήσεις τις δημοσιεύσεις σου με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ορατές.

Πώς ανεβάζω την απήχηση του business account μου;

Είναι σημαντικό να κατασταλάξεις σε ένα στυλ και να δημιουργήσεις ομοιομορφία στις αναρτήσεις σου. Ένα καλά δομημένο προφίλ είναι πιο εύκολο όχι μόνο να προσελκύσει νέους ακολούθους αλλά και να τους διατηρήσει.

Μην αμελήσεις να προγραμματίζεις δημοσιεύσεις αν θέλεις να διατηρείς την απήχηση του προφίλ σου. Για τις περισσότερες επιχειρήσεις ενδείκνυται 1 δημοσίευση την ημέρα κυρίως τις πρωινές ώρες 9-11 και τις απογευματινές ώρες μεταξύ 5-7.

Ωστόσο, μπορείς μέσω της λειτουργίας Insights να παρακολουθείς τις ώρες που είναι περισσότερο ενεργοί οι ακόλουθοι σου και να προσαρμόσεις τις ώρες των δημοσιεύσεων σου ανάλογα.

Επιδίωξε την αλληλεπίδραση με το κοινό σου

Ενθάρρυνε την αλληλεπίδραση με τους followers σου ανεβάζοντας υλικό που προκαλεί ενδιαφέρον

Κράτα επαφή με τους ακόλουθους σου αναρτώντας δημοσιεύσεις που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση μαζί τους.

Το ιδανικό θα είναι να απαντάς στα σχόλια των ακολούθων σου και να τους παροτρύνεις να συμμετέχουν στην συζήτηση. Ο απώτερος σκοπός είναι η οικοδόμηση της σχέσης σου μαζί τους ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά ο αλγόριθμος.

Πες το με μια ιστορία

Οι ιστορίες (stories) είναι αναρτήσεις οι οποίες εμφανίζονται μόνο για 24 ώρες και ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση του κοινού με τις αναρτήσεις σου. Για παράδειγμα, η οργάνωση Poll (δημοσκόπηση) για να ρωτήσεις το κοινό σου τι περιεχόμενο θα προτιμούσε να βλέπει στην σελίδα σου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθεις άμεσα τι περιεχόμενο προτιμάει να βλέπει στο προφίλ σου. Για παράδειγμα: Δημοσίευση συνταγών ή διατροφικών στοιχείων τροφίμων;

Η δυνατότητα Story highlights του Instagram σου επιτρέπει να αποθηκεύεις τις ιστορίες σου στο προφίλ σου. Έτσι οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν ξανά τις ιστορίες σου. Μπορείς να εκμεταλλευτείς την δυνατότητα συστήνοντας τον εαυτό σου και τις υπηρεσίες σου.

Επένδυσε σε στοχευμένες διαφημίσεις

Η δυνατότητα διαφήμισης είναι ένα εργαλείο που αξίζει να εκμεταλλευτείς στο έπακρο. Η διαφήμιση σου μπορεί να αποτελείται είτε από ένα σύνολο εικόνων είτε από ένα σύντομο βίντεο.

Ο πιο απλός τρόπος δημιουργίας διαφήμισης είναι να προωθήσεις την ήδη δημοσιευμένη ανάρτηση σου. Για να εξασφαλίσεις τα καλύτερα αποτελέσματα φρόντισε να ορίσεις τις ρυθμίσεις της διαφήμισης ανάλογα με το target audience. Με λίγα λόγια, όρισε τα δημογραφικά στοιχεία, την τοποθεσία και τα ενδιαφέροντα του κοινού που θέλεις να προσεγγίσεις ώστε να εξασφαλίσεις πως η διαφήμιση σου θα έχει απήχηση σε στοχευμένο κοινό που είναι πιθανότερο να αλληλοεπιδράσει.

#Hashtags

Χρησιμοποίησε τα hastags στρατηγικά

Τα hashtags είναι ίσως το πιο εύχρηστο στρατηγικό εργαλείο για την ανάδειξη του εταιρικού σου προφίλ. Ουσιαστικά, ο ρόλος των hashtags είναι να κατηγοριοποιούν το περιεχόμενο των αναρτήσεων ώστε το κοινό να ανακαλύπτει σχετικές δημοσιεύσεις που το ενδιαφέρει ευκολότερα.

Επομένως, κάθε φορά που προσθέτεις κάποιο hashtag στην ανάρτηση σου, αυτή θα εμφανίζεται στην αναζήτηση του. Ιδανικά, τα hastags σε ένα post πρέπει να είναι από 7 έως 9 για να εξασφαλίσεις την μέγιστη ορατότητα. Παρόλα αυτά πρέπει να προσέχεις τα hashtags που επιλέγεις να είναι στοχευμένα και σχετικά με το περιεχόμενο των υπηρεσιών σου. Διαφορετικά κινδυνεύεις να χάσεις επαφή από το target audience.

Διατήρησε το προφίλ σου τακτοποιημένο

LinkTree του evexis

Το business account επιτρέπει να ανεβάσεις μόλις ένα link στο προφίλ σου. Για τον λόγο αυτό σου συστήνουμε να αξιοποιήσεις την υπηρεσία Linktree.

Το Linktree είναι ένα εργαλείο που σου επιτρέπει να έχεις μαζεμένα όλα τα social accounts σου σε ένα link. Για παράδειγμα: την σελίδα σου το Facebook, το προφίλ σου στο LinkedIn, τον λογαριασμό σου στο YouTube, την ιστοσελίδα σου κ.α.

Το συγκεκριμένο εργαλείο αναρτάται στο πλαίσιο Bio του εταιρικού σου λογαριασμού. Έτσι, οι χρήστες που επισκέπτονται το προφίλ σου, έχουν άμεσα διαθέσιμες όλες τις σελίδες στις οποίες δραστηριοποιήσε.

Το Linktree είναι διαθέσιμο δωρεάν, ωστόσο μπορείς να επιλέξεις να αγοράσεις το Linktree Pro το οποίο σου προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές εξατομίκευσης.

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείς να πάρεις μια γεύση του πως είναι δομημένος ένας λογαριασμός μέσω του Linktree.