Ορθή στάση του σώματος : Πώς να προστατεύσεις τον εαυτό σου

Διαιτολόγος & Υπολογιστής: Μια ερωτική σχέση

Πόσο σημαντική είναι η ορθή στάση του σώματος όταν εργαζόμαστε; Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει μεταμορφώσει τον υπολογιστή σε αναπόσμαστο κομμάτι της εργασίας του Διαιτολόγου.

Είναι προφανές λοιπόν ότι περνάς πολλές ώρες καθημερινά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σου. Και πώς να μην το κάνεις; Ο υπολογιστής και οι εφαρμογές λογισμικού που χρησιμοποιείς, είναι πολύτιμος σύμμαχος που αυξάνει την παραγωγικότητα και σε αναδεικνύει σαν επαγγελματία.

Καλά όλα αυτά αλλά προφυλάξου όμως. Θα πρέπει όμως να υιοθετήσεις μια ορθή στάση του σώματος έτσι ώστε να προληφθούν διάφορες δυσάρεστες συνέπειες και τραυματισμοί.  Κάποιοι από αυτούς μάλιστα είναι και αρκετά σοβαροί:

  • Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
  • Οσφυαλγίες και τενοντίτιδες
  • Πόνοι στον αυχένα
  • Κόπωση των οφθαλμικών μυών & πονοκέφαλοι
  • Ατροφία των μυών του γονάτου και σε κάποιες περιππτώσεις δερματικές αλλοιώσεις ή επιβάρυνση κάποιας προϋπάρχουσας δερματοπάθειας

Ορθή στάση του σώματος: Κάθισμα & στήριξη σώματος

Η σωστή θέση καθίσματος και η στήριξη του σώματος είναι βασικότατοι παράγοντες για να επιτύχεις την ορθή στάση του σώματος.

Στηρίξε την πλάτη σου σε κατάλληλο κάθισμα που καλύπτει και συγκρατεί ολόκληρη την μέση σου.

Το ύψος της καρέκλας θα πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε οι αγκώνες σου να είναι σε οριζόντια θέση με το πάτωμα και να σχηματίζουν ένα νοητό “L” καθώς πληκτρολογείς.

Ορθή στάση του σώματος: Ανω & κάτω άκρα

Να έχεις τα πόδια σου στο πάτωμα (χρησιμοποίησε ένα υποπόδιο αν δεν φτάνεις) και απέφευγε το σταυροπόδι.

Η πίσω πλευρά τoυ γονάτου σου φρόντισε να απέχει περίπου τρία δάκτυλα από την καρέκλα και διατήρησε τους καρπούς σου ευθυγραμμισμένους με τους βραχίονές σου.

Σωστή τοποθέτηση υπολογιστή & περιφερειακών

Η οθόνη του υπολογιστή θα πρέπει να είνα σε ύψους περίπου ίσο με το επίπεδο των ματιών σου. Μην έχεις το πληκτρολόγιο στην άκρη του γραφείου, αλλά άφησε ένα μικρό κενό για να ξεκουράζονται οι καρποί σου.

Η καρέκλα σου θα πρέπει να είναι κοντά στο γραφείο σε τέτοια απόσταση ώστε να μην ζορίζεσαι να φτάσεις το πληκτρολόγιο.

Γενικές συμβουλές

Κάνε συχνά διαλείμματα με ελαφριές διατάσεις και σύντομες ασκήσεις για τον αυχένα και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Επίσης, χρησιμοποίησε τις δυνατότητες του λογισμικού και του υλικού, όπως την γρήγορη κύλιση, για να εργάζεσαι πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν πολλές συντομεύσεις πληκτρολογίου οι οποίες θα αυξησουν την αποδοτικότητα σου και θα σου γλυτώσουν πολύτιμο χρόνο.

Θα βοηθήσει πολύ ακόμα να αποφεύγεις τις αντανακλάσεις τοποθετώντας την οθόνη σου μακριά από πηγές φωτός