Εξοπλισμός διαιτολογικού γραφείου : Η αξία ενός UPS

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός διαιτολογικού γραφείου είναι σίγουρα μια πολύ ακριβή και δαπανηρή υπόθεση.

Αποτελείται από συσκευές υψηλής τεχνολογίας και περιλαμβάνει τουλάχιστον υπολογιστή για το γραφείο, laptop για τα εξωτερικά ραντεβού, ηλεκτρονική ζυγαριά και έναν λιπομετρητή.

Το πιθανότερο είναι όμως ότι δεν σκέφτηκες την αγορά ενός Ups που θα προστατεύσει όλα τα παραπάνω και ακόμα πιό πιθανό να μην σου εξήγησαν την χρησιμότητα του ποτέ.

Εξοπλισμός διαιτολογικού γραφείου Τί είναι ένα Ups και πώς μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο;

Ένα UPS μπορεί να προστατέψει τον εξοπλισμό σου από διαταραχές παροχής ρεύματος

Τα αρχικά σημαίνουν Uninterruptible Power Supply, δηλαδή Αδιάλειπτη Παροχή Ρεύματος.

Στην ουσία είναι μια συσκευή που διαθέτει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αποστολή της είναι να παρεμβάλλεται ανάμεσα στις ηλεκτρονικές συσκευές σου και στην πρίζα παροχής του ρεύματος.

Ανάλογα με την ισχύ τους (VA δηλαδή Volt x Amper) , τα Ups μπορούν να τροφοδοτήσουν ηλεκτρονικές συσκευές και να τις υποστηρίξουν όταν κοπεί το ρεύμα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις την άνεση να κλείσεις ό,τι έχεις ανοιχτό κανονικά αποφεύγοντας την απότομη διακοπή λειτουργίας. Ενδεικτικά, ένα Ups ισχύος 800VA μπορεί να τροφοδοτήσει έναν υπολογιστή και την οθόνη του για κάτι περισσότερα από 10 λεπτά περίπου.

Εξοπλισμός διαιτολογικού γραφείου : Πώς σε προστατεύει ένα UPS

Στην πράξη, ένα UPS μπορεί να σταθεροποιεί την συχνότητα του ρεύματος και να προστατεύει τις συνδεδεμένες συσκευές από δυσάρεστες καταστάσεις όπως:

 • Διακοπή Ρεύματος: Πλήρης απώλεια τάσης που μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε εξοπλισμό ιδίως όταν συνοδεύεται από χαμηλές ή υψηλές τάσεις
 • Στιγμιαία χαμηλή τάση: Προκαλεί τρεμόπαιγμα στα φώτα και, ορισμένες φορές, επανεκκίνηση σε υπολογιστικά συστήματα
 • Στιγμιαία υψηλή τάση: Προκαλεί φθορά και ζημιές στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό
 • Υπόταση: Χαμηλή τάση ηλεκτρικού ρεύματος κάτω από 210 V
 • Υπέρταση: Υψηλή τάση ηλεκτρικού ρεύματος άνω των 260

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις μπορεί να είναι υπεύθυνες για την καταστροφή μιας ηλεκτρονικής συσκευής. Προφανώς και ο εξοπλισμός διαιτολογικού γραφείου απειλείται από τις συνέπειες μιας τέτοιας βλάβης οι οποίες θα σημαίνουν πολλά χαμένα ευρώ για την τσέπη σου.

Στατιστικά, οι περισσότερες βλάβες στις συσκευές είναι στην μονάδα τροφοδοσίας. Φαντάσου λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει μια ποιοτική παροχή ρεύματος για τα τροφοδοτικά και τους μετασχηματιστές των συσκευών.

Σαν να είναι σημαντική και χρήσιμη η αγορά Ups. Για πάμε παρακάτω…

Το θεμελιώδες χαρακτηριστικό ενός Ups είναι ο τύπος του. Mην παραξενευτείς αν δείς ίδιας ισχύς Ups να έχουν μεγάλη διαφορά στο κόστος απόκτησης τους. Παραθέτουμε τους τρείς τύπους Ups ξεκινώντας από τα οικονομικότερα και ανεβαίνοντας :

 • Standby (ενεργοποιούν την παροχή μπαταρίας μόνο όταν κοπεί το ρεύμα)
 • Line Interactive (ενεργοποιούν την παροχή μπαταρίας όταν κοπεί το ρεύμα και στις πτώσεις τάσεις)
 • Online (παρεμβάλλεται συνεχώς ανάμεσα στο δίκτυο και τις συσκευές φιλτράροντας το ρεύμα)

Συμπέρασμα: Τα Online Ups είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προμηθευτείς για να προστατέψεις τον εξοπλισμό σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα Standby ή  ένα Line Interactive Ups δεν θα φανεί χρήσιμο σε διακοπές ρεύματος, τασικές αιχμές ή βυθίσεις. Βέβαια, θα παίξει ρόλο η ευαισθησία και ο χρόνος αντίδρασης ανάλογα με τις προδιαγραφές του εκάστοτε μοντέλου.

Εϊναι σίγουρα προτιμότερο να έχεις ένα Standby ή Line Interactive Ups από το να μην έχεις καθόλου προστασία. Στην δεύτερη περίπτωση εναποθέτεις τις ελπίδες σου για σταθερής ποιότητας ρεύματος στην ΔΕΗ (δεν περιγράφουμε άλλο).

Οπότε αν μπορούμε να σε συμβουλέψουμε σε κάτι, εφ’όσων το αντέχει η τσέπη σου, μην λυπηθείς τα χρήματα για την αγορά ενός Online ups. Σίγουρα αξίζουν την διαφορά και θα σε δικαιώσουν όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή.

Εξοπλισμός διαιτολογικού γραφείου : Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω στην αγορά Ups;

Ναι, οι λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν την διαφορά και αφορούν το Ups που θα αγοράσεις είναι οι παρακάτω:

 • Η δυνατότητα σύνδεσης με τον υπολογιστή με λογισμικό όπου ελέγχεις την στάθμη των μπαταριών και αυτοματοποιείς τον τερματισμό του υπολογιστή όταν οι μπαταρίες πέσουν κάτω από ένα όριο
 • Ο αριθμός των εξόδων του Ups και η ύπαρξη ή όχι συνοδευτικού πολύμπριζου ασφαλείας
 • Η ύπαρξη υποδοχής για την προστασία και της τηλεφωνικής γραμμής
 • Η δυνατότητα αντικατάστασης των μπαταριών και το κόστος τους

Θα το κάνω κάποια στιγμή αγορά Ups αλλά όχι τώρα. Υπάρχει εναλλακτική;

Για τον υπολογιστή σου σίγουρα ναι, από την άποψη ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την ακεραιότητα των αρχείων σου, την διαδικασία του backup καθώς και για το αν καεί κάποιος σκληρός δίσκος που περιέχει το Διαιτολογικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείς.

Η λύση αυτή λέγεται evexis , και είναι ένα Online Λογισμικό για Διαιτολόγους το οποίο θα σε απαλλάξει από το συγκεκριμένο άγχος. Δες τί μπορεί να σου προσφέρει εδώ και δημιούργησε έναν δωρεάν λογαριασμό για να το δοκιμάσεις.

Μην στεναχωριέσαι, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην δωρεάν του έκδοση. Όταν εξοικοιωθείς και αποφασίσεις να το αποκτήσεις, μπορείς να διαλέξεις όποιο από τα συνδρομητικά πλάνα σου ταιριάζει.