Διατροφικό Ημερολόγιο : Το κρυφό όπλο ενός Διαιτολόγου

Ο σχεδιασμός ενός διαιτολογίου δεν είναι μια μονοδιάστατη προσέγγιση θεραπείας ενός περιστατικού.

Το διατροφικό πλάνο, όταν συνδυάζεται με ένα διατροφικό ημερολόγιο, μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιολόγηση θρέψης σε κλινικά περιστατικά.

Αλλά και μεμονωμένα, ένα διατροφικό ημερολόγιο μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο αναγνώρισης των διατροφικών πρακτικών. Εκτός από την ιδιότητα του ως διαγνωστικό μέσο, λειτουργεί και υποστηρικτικά για ένα περιστατικό.

Διατροφικό ημερολόγιο και διατροφικές διαταραχές

Ένα διατροφικό ημερολόγιο λειτουργεί ως μέσο παρατήρησης της καθημερινής διατροφής, αλλά και ως έναυσμα εκκίνησης ενός διατροφικού πλάνου.

Έτσι, το άτομο μπορεί να συνειδητοποιήσει πώς λειτουργεί στα μεμονωμένα γεύματα του αλλά και να αντιληφθεί την κατάσταση της δίαιτας του.

Το διατροφικό ημερολόγιο χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών. Η διάγνωση τους πραγματοποιείται μέσω της εξέτασης των καταγεγραμμένων διατροφικών μοτίβων και συμπεριφορών.

Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να εμφανίσει συνήθειες παράλειψης γευμάτων ή υπερφαγίας σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Επίσης, μπορεί να εμφανίζει υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών π.χ. γλυκά.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, το διατροφικό ημερολόγιο λειτουργεί ως μέσο αυτοελέγχου από τον πάσχοντα. Σε συνδυασμό με την Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) από εξειδικευμένο Ψυχολόγο, συμβάλλει στην καταπολέμηση τους.

Τι ακριβώς είναι το Διατροφικό Ημερολόγιο;

Το διατροφικό ημερολόγιο είναι το προσωπικό αρχείο των διατροφικών συνηθειών ενός ατόμου.

Ένα ημερολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για:

 • απώλεια/ πρόσληψη βάρους
 • αύξηση της μυϊκής μάζας
 • τον εντοπισμό μιας διατροφικής διαταραχής
 • την καταγραφή γευμάτων με στόχο την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών

Στα πλεονεκτήματα του όταν ακολουθείται συνδυαστικά με ένα διατροφικό πλάνο, είναι και η οπτική που προσφέρει σε όλες τις θετικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί σε βάθος χρόνου.

Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να έχει απτά στοιχεία της προόδου του, κάτι που συμβάλλει στην διατήρηση του κινήτρου του και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του.

Είναι συχνό φαινόμενο οι πρώτες καταγραφές να μην είναι αντιπροσωπευτικές. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το άτομο υποσυνείδητα είναι προκατειλημμένο ως προς την καταγραφή.

Προτείνεται το ημερολόγιο να συμπληρώνεται για τουλάχιστον 1 με 2 βδομάδες προτού διεξαχθεί κάποιο συμπέρασμα.

Η δομή ενός διατροφικού ημερολογίου

Το διατροφικό ημερολόγιο ουσιαστικά λειτουργεί ως απάντηση στις βασικές ερωτήσεις:

 • Τι έφαγες και σε τι ποσότητα;
 • Πότε το έφαγες;
 • Σε τι είδους περιβάλλον;
 • Πόσα γεύματα είχες συνολικά στην ημέρα σου;

Ειδικά για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών απαντάει και σε μία επιπλέον σημαντική ερώτηση για αυτά τα περιστατικά:

 • Πώς ένιωθες κατά την διάρκεια του γεύματος;

Επιπλέον, συχνά καταγράφονται και η ποσότητα νερού/ υγρών καθώς και η φυσική δραστηριότητα (είδος, ώρα, διάρκεια κ.α.)

Σε τι μορφή συναντάται;

Ένα διατροφικό ημερολόγιο μπορεί να συμπληρωθεί από τον πελάτη σε 2 μορφές:

 • Την παραδοσιακή με καταγραφή σε χαρτί
 • Ηλεκτρονικά με την χρήση εφαρμογών

Η τήρηση ενός ημερολογίου διατροφής απαιτεί την καταγραφή κάθε γεύματος και σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή εικόνα των διατροφικών συνηθειών.

Για τον πελάτη, η επιτακτική αυτή διαδικασία μπορεί να είναι πρόκληση.

Ιδιαίτερα εάν η διαδικασία πραγματοποιείται με καταγραφή σε χαρτί, ο διαιτώμενος ενδέχεται να κουραστεί και να τα παρατήσει σύντομα.

Ακριβώς για αυτές τις περιπτώσεις, συστήνεται η χρήση εφαρμογής λογισμικού, σχεδιασμένου για την ομαλή και εύκολη καταγραφή ενός διατροφικού ημερολογίου για την καλύτερη συμμόρφωση του.

my evexis app: Εφαρμογή διατροφικού ημερολογίου

Το my evexis είναι μια Mobile εφαρμογή σχεδιασμένη αποκλειστικά για την πλήρη καταγραφή ενός ημερολογίου διατροφής.

Είναι διαθέσιμη στο Google Play Store και αποτελεί μέλος της οικογένειας του evexis

Χρησιμοποιώντας το my evexis, ο χρήστης έχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο το προσωπικό διατροφικό ημερολόγιο στο κινητό του και μπορεί να:

 • καταγράψει και επεξεργαστεί τις τροφές που κατανάλωσε ο χρήστης μέσα στην ημέρα καταχορώντας πληροφορίες για την ημερομηνία και την ώρα
 • αποθηκεύσει φωτογραφία του γεύματος
 • προσθέσει σημειώσεις για κάθε γεύμα

Σύνδεση του my evexis app με το Λογισμικό για Διαιτολόγους evexis

Το διατροφικό ημερολόγιο my evexis, συνδέεται με το evexis και ο επαγγελματίας Διαιτολόγος μπορεί να δεί το διατροφικό ημερολόγιο του κάθε πελάτη του.

Σύντομα, θα υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού των γευμάτων από τον Διαιτολόγο και εμφάνισης των σχολίων στο my evexis app.

Είμαστε εδώ για σένα

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας με τους ακόλουθους τρόπους:

Δεν έχεις εξερευνήσει ακόμα όλες τις δυνατότητες που σου προσφέρει το evexis; Μπορείς να το κάνεις εντελώς δωρεάν! Μάθε πώς, κάνοντας κλικ εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *