SSD σκληρός δίσκος. Μια μαγική αναβάθμιση για τον υπολογιστή σου!

SSD σκληρός δίσκος. Η λέξη που θα αγαπήσεις!

Μήπως ο υπολογιστούλης σου θυμίζει εκείνον τον γείτονα που τον άκουγες να βαριανασαίνει κάθε φορά που χαλούσε το ασανσέρ; Ένας ssd σκληρός δίσκος αποτελεί μια αναβάθμιση για τον υπολογιστή σου που θα προσφέρει μεγάλη ώθηση στις επιδόσεις του.

Για να σε βάλουμε στο κλίμα, πρέπει να σου αναφέρουμε ότι ο υπολογιστής σου απαρτίζεται από διάφορα εξαρτήματα. Ένα από αυτά είναι και ο Σκληρός Δίσκος, που περιέχει το Λειτουργικό Σύστημα (συνήθως Windows) και τα προγράμματα που χρησιμοποιείς.

Στην περίπτωση μειωμένων επιδόσεων με την παρέλευση του χρόνου, ο πρώτος ύποπτος στην πλευρά του υλικού είναι ο Σκληρός Δίσκος. Κατά πάσα πιθανότητα γέμισε ή έχεις να κάνεις Ανασυγκρότηση από τότε που πήγαινες στην σχολή να παρακολουθήσεις Τοξικολογία Τροφίμων.

Γιατί γίνεται αυτό;

Κάθε φορά που κλείνεις ένα πρόγραμμα ή αρχείο, αποθηκεύεται στην μαγνητική επιφάνεια του Σκληρού Δίσκου, σε όποιο κενό σημείο βρεθεί και μάλιστα όχι σε συνεχόμενα τμήματα.

Το αποτέλεσμα είναι διάσπαρτα κομμάτια αρχείων τα οποία πρέπει να ενωθούν πάλι όταν εσύ τα χρειαστείς ξανά. Φαντάσου λοιπόν την επιβάρυνση που επιφέρει αυτή η διαδικασία όσο περνάει ο καιρός. Στα παραπάνω, πρόσθεσε την επιβάρυνση της Registry με το πέρασμα του χρόνου (μητρώο με αποθηκευμένες ρυθμίσεις) που γεμίζει πολλαπλές εγγραφές.

Το αποτέλεσμα είναι ο Σκληρός Δίσκος σου να δουλεύει στα κόκκινα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με τις κεφαλές ανάγνωσης και εγγραφής να πηγαίνουν από το ένα σημείο στο άλλο ασταμάτητα.

Οκ, πονοκεφάλιασα όμως. Λύση υπάρχει;

Ναι, και μάλιστα είναι απλή και οικονομική! Να αντικαταστήσεις τον παλιό σου μηχανικό HDD Δίσκο με έναν SSD Δίσκο. Ο Ssd σκληρός δίσκος δεν αποτελείται από μηχανικά μέρη. Αποτελείται από μνήμες NAND, που λειτουργούν με την ταχύτητα του ρεύματος οπότε εκ φύσεως είναι πάρα πολύ πιό γρήγοροι.

Οι πιό φθηνοί SSD Δίσκοι ξεκινάνε πλέον από τα 30 ευρώ. Αυτό που σου προτείνουμε είναι να εγκαταστήσεις έναν SSD σκληρό δίσκο στον υπολογιστή σου μόνο για τα Windows. Τα υπόλοιπα αρχεία σου μπορούν να υπάρχουν σε έναν δεύτερο Δίσκο στον υπολογιστή σου ή στο Cloud.

Ναι αλλά έχω τόσα προγράμματα και αρχεία περασμένα. Θα τα χάσω;

Εάν την αντικατάσταση την πραγματοποιήσει κάποιος εξειδικευμένος τεχνικός, δεν χρειάζεται Format μιας και μπορεί να γίνει κλωνοποίηση του παλιού Δίσκου στον νέο με ειδικά λογισμικά εργαλεία.

Η όλη διαδικασία δεν θα κρατήσει πάνω από 40-60 λεπτά και μπορεί να γίνει στον χώρο σου. Η διαφορά στις επιδόσεις θα είναι τουλάχιστον οφθαλμοφανής μετά την αλλαγή και θα μας θυμηθείς.

Άντε και έβαλα τον SSD, μετά από λίγο καιρό δεν θα έχω το ίδιο πρόβλημα;

Οχι! Η ταχύτητα και η τεχνολογία των SSD είναι τέτοια που δεν μπορεί να επηρρεαστεί από την μέθοδο του κατακερματισμού των αρχείων που σου περιγράψαμε παραπάνω και γενικά δεν χρειάζονται καν ανασυγκρότηση.

Το μόνο που πρέπει να σε απασχολήσει μετά την αλλαγή, είναι το πού κρατάς Backup τα πολύτιμα αρχεία σου. Αλλά ακόμα και για αυτό θα σταματήσεις να αγχώνεσαι μόλις ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς ένα Online Διαιτολογικό πρόγραμμα όπως το evexis.