Κλινική διατροφή : Βιβλιογραφία & Guidelines στο evexis

Η Κλινική Διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της επιστήμης της Διαιτολογίας και αντικείμενο της είναι η διατροφική διαχείριση παθολογικών καταστάσεων.

Βρίσκει ευρεία εφαρμογή στον τομέα της υγείας, όπως σε κλινήρεις ασθενείς με ή χωρίς νοσοκομειακή νοσηλεία.

Στο νοσοκομειακό περιβάλλον, η κλινική διατροφή αναφέρεται στη διαχείριση του ενεργειακού ισοζυγίου ενός ασθενούς, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνει επαρκείς ποσότητες υγρών και θρεπτικών συστατικών όπως πρωτείνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Σε κλινήρεις ασθενείς που αδυνατούν να τραφούν από το στόμα (λόγω π.χ. αδυναμίας κατάποσης, νευρολογικών προβλημάτων κλπ) αποτελεί μονόδρομο η εντερική ή η παρεντερική σίτιση.

Κλινική διατροφή στην πράξη

Ένας Διαιτολόγος καλείται συχνά να αντιμετωπίσει κλινικά περιστατικά και τις περισσότερες φορές ασθενείς με συνοσηρότητα.

Η πρόκληση αυτή απαιτεί άριστη επιστημονική κατάρτιση, ήτοι γνώση των ασθενειών και της βιοχημείας που τα συνοδεύει, καθώς και μια πληθώρα άλλων χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει ένας Επαγγελματίας Υγείας όπως κατανόηση, ενσυναίσθηση, υπομονή κ.ά.

Αναζήτηση βιβλιογραφίας: Ένα πολύωρο εγχείρημα

Η έρευνα χωρίζεται σε 2 σκέλη: τη βιβλιογραφική αναζήτηση και το πειραματικό μέρος.

Την παραπάνω φράση μπορούν να την κατανοήσουν απόλυτα μόνο άτομα που έχουν ασχοληθεί με τη βιβλιογραφική έρευνα.

Η αναζήτηση διατροφικών οδηγιών (Guidelines) είναι μια διαδικασία πολύωρη και χρονοβόρα. Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας ερευνητής είναι η επιλογή των κατάλληλων πληροφοριών από το σύνολο του άρθρων, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ασθένεια την οποία αναζητά. Το τελικό κείμενο πρέπει είναι σύντομο, κατανοητό και άμεσο στον αναγνώστη.

Οι συνήθεις πηγές που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι τα: Pubmed, Google scholar, Scopus, American Diabetes Association, American Heart Association.

Σ’αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται να προσθέσει ένα λιθαράκι γνώσης η Κλινική Βιβλιοθήκη του evexis, κυρίως στους νέους επαγγελματίες Διαιτολόγους, στους οποίους αυτή η επιστήμη μοιάζει αχανής.

Πρόσβαση στα Guidelines του evexis: Νέα παροχή στους συνδρομητές

Εδώ και λίγες μέρες το evexis παρέχει στους συνδρομητές του την δυνατότητα πρόσβασης στην Κλινική του Βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για μια πηγή διατροφικών οδηγιών για όλες τις βασικές κατηγορίες νοσημάτων (καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα, νεφρικά, μεταβολικά, γαστρεντερολογικά).

Η Κλινική Βιβλιοθήκη μπορεί να αξιοποιηθεί από έναν Διαιτολόγο για κάθε ασθενή ο οποίος χρήζει εξωνοσοκομειακής διατροφικής φροντίδας. Οι οδηγίες που παρέχονται για κάθε ασθένεια στοχεύουν στην πλήρη κατανόηση της διατροφικής αντιμετώπισης του κάθε κλινικού περιστατικού.

Βιβλιοθήκη Κλινικής διατροφής: Πώς χρησιμοποιείται;

Η νέα λειτουργία του evexis βρίσκεται στο βασικό μενού της υπηρεσίας και η πρόσβαση ενεργοποείται αυτόματα εφόσον ο λογαριασμός χρήστη αντιστοιχεί σε κάποιο συνδρομητικό πλάνο.

kliniki-diatrofi-evexis

Η βιβλιοθήκη είναι οργανωμένη ανά κατηγορίες νοσημάτων.

Επιλέγοντας την αντίστοιχη κατηγορία, εμφανίζονται τα guidelines για όσες παθήσεις είναι ήδη καταχωρημένες στο σύστημα.

kliniki-diatrofi-evexis 2

Δομή κλινικών οδηγιών ενός εγγράφου

Όλα τα αρχεία της βιβλιοθήκης έχουν την ίδια δομή, η οποία είναι:

  • Στόχοι-Σκοπός
  • Διατροφικές πληροφορίες
  • Άσκηση
  • Οδηγίες για λήψη συμπληρωμάτων – φαρμάκων
guidelines-ρευματοειδή-αρθριτιδα
Δείγμα διατροφικών οδηγιών στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Η παράθεση ή μη των πληροφοριών για τις παραπάνω κατηγορίες εξαρτάται από τη διαθέσιμη βιβλιογραφία σε κάθε παθολογική κατάσταση.

Κλινική Βιβλιοθήκη: Ένα γρήγορο εργαλείο στα χέρια του Διαιτολόγου

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, μπορούμε να παραθέσουμε κάποιες ευκολίες που παρέχει η συγκεκριμένη Κλινική Βιβλιοθήκη για τους Επαγγελματίες Υγείας:

  1. Άμεση πρόσβαση: Με ένα μόνο κλικ εμφανίζονται τα αντίστοιχα Guidelines ως κατευθυντήρια γραμμή στο σχεδιασμό του διαιτολογίου
  2. Εξοικονόμηση χρόνου: Η βιβλιογραφική έρευνα που πρέπει να κάνει κάθε Επαγγεματίας Υγείας πριν από το σχεδιασμό ενός διαιτολογίου έχει ήδη γίνει χωρίς δικό του κόπο και χρόνο
  3. Συγκεντρωμένη πληροφορία: Παρατίθενται συμπυκνωμένες όλες οι απαραίτητες γνώσεις για το σχεδιασμό ενός επιστημονικά καταρτισμένου κλινικού διαιτολογίου
  4. Αξιόπιστες πηγές: Κατευθυντήριες οδηγίες από βιβλιογραφικές έρευνες των τελευταίων ετών, ως επί το πλείστον από το 2015 μέχρι και σήμερα

Κλινική βιβλιοθήκη: Ένα εργαλείο που θα ενημερώνεται συνεχώς

Η Κλινική Βιβλιοθήκη του evexis είναι ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο εργαλείο.

Θα ενημερώνεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα και θα προσθέτονται διαρκώς διατροφικές οδηγίες για ολοένα και περισσότερες ασθένειες.

Είμαστε πάντα στην διάθεση σου

Έχεις κάποιο αίτημα σχετικά με παθολογικές καταστάσεις που θα ήθελες διατροφικές οδηγίες ή επιπλέον πληροφορίες; Έχεις κάποια απορία σχετικά με την βιβλιοθήκη για την κλινική διατροφή;

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας με τους ακόλουθους τρόπους:

Δεν είσαι συνδρομητής στο 1ο cloud λογισμικό για Διαιτολόγους στην Ελλάδα; Εκμεταλλεύσου το ευέλικτο τρίμηνο πλάνο συνδρομής και απέκτησε πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες και τις επερχόμενες αναβαθμίσεις της υπηρεσίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *