Διατροφή για νεφροπαθείς : Η συνεισφορά του Διαιτολόγου

Η διατροφή για νεφροπαθείς είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο αλλά και άλλα νοσήματα ή καταστάσεις που απορρέουν από την δυσλειτουργία των νεφρών.

Ενώ ο γιατρός μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με τις διαιτητικές αλλαγές με τους ασθενείς με νοσήματα των νεφρών, είναι ζωτικής σημασίας η εμπλοκή ενός Διαιτολόγου με γνώσεις στην διατροφή για νεφροπαθείς για την αξιολόγηση και την διεξαγωγή εξατομικευμένης ιατρικής διατροφικής θεραπείας.

Η κατάλληλη διατροφή για νεφροπαθείς μπορεί να:

  • καθυστερήσει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου
  • προλάβει ή να θεραπεύσει επιπλοκές όπως ο υποσιτισμός
  • βελτιώσει συνολικά την ποιότητα ζωής του νεφροπαθή

Επιπλέον, η σωστή διατροφική υποστήριξη μπορεί να μειώσει τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

Οι εκπαιδευμένοι Διαιτολόγοι μεταφράζουν τις επιστημονικές διατροφικές πληροφορίες σε διατροφικές συμβουλές. Χρησιμοποιούν εξειδικευμένες στρατηγικές καθοδήγησης για τη βελτίωση της ευεξίας μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και διατροφής. Ένα ατομικό σχέδιο διατροφής είναι καλύτερο από μια “νεφρική δίαιτα”.

Ποια τα οφέλη και ποιες οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις;

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την επίσκεψη σε έναν διαιτολόγο για τη νεφρική ανεπάρκεια. 

Πρώτο και κυριότερο, η ποιότητα ζωής. Κάθε διάγνωση χρόνιας νόσου είναι τρομακτική. Η νεφρική νόσος δεν αποτελεί εξαίρεση.  Με τη διάγνωση της, οι άνθρωποι μπορεί συχνά να αισθάνονται συγκλονισμένοι, με μεγάλο μέρος αυτής της σύγχησης να προέρχεται από το “Τι να φάω τώρα;”. 

Το διαδίκτυο είναι μια μαύρη τρύπα πληροφοριών, σχεδόν άχρηστη για πολλούς ασθενείς. Οι πληροφορίες για την διατροφή για νεφροπαθείς που παρουσιάζονται εκεί είναι διαφορετικές και όχι ειδικές για το στάδιο της νεφρικής νόσου. 

Επιπλέον, κάθε άτομο με νεφρική νόσο χρειάζεται διαφορετικές κατευθυντήριες γραμμές και έχει διαφορετικές ερωτήσεις. Δεν υπάρχει ένα έντυπο, μια δίαιτα ή ένα σχέδιο μενού που να ταιριάζει σε κάθε ασθενή.

Η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ένας νεφρολόγος ή ένας γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον ασθενή του είναι να συνεργαστεί με έναν Διαιτολόγο για τη διατροφή.

Η εξατομικευμένη διατροφή για νεφροπαθείς κάνει την διαφορά

Έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπευτική διατροφή για νεφροπαθείς βελτιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις, βοηθά τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη νεφρική λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να καθυστερήσουν την αιμοκάθαρση και μειώνει τη σύγχυση. 

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η διαιτητική θεραπεία μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική από την προσθήκη μέγιστης δόσης φαρμάκων ARB (Αναστολέας υποδοχέων αγγειοτενσίνης) για την αρτηριακή πίεση(1).

Ακόμα και για τα άτομα που είχαν παρέμβαση διατροφικής θεραπείας, αλλά τελικά χρειάστηκαν αιμοκάθαρση, υπήρχαν οφέλη από το χρόνο που αφιέρωσαν για να μάθουν και να αλλάξουν τη διατροφή τους πριν από την αιμοκάθαρση.

Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έδειξαν μειωμένη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θεραπείας αιμοκάθαρσης αν ο ασθενής λάμβανε ειδική διατροφή για νεφροπαθείς πριν από την έναρξη της αιμοκάθαρσης.

Πώς γίνεται οι ασθενείς να μην παραπέμπονται σε Διαιτολόγους;

Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό παραπομπής σε Διαιτολόγους είναι άθλιο για τα άτομα με νεφρική νόσο. 

Αυτό σημαίνει ότι συχνά ένα άτομο επισκέπτεται τον νεφρολόγο του, αλλά στη συνέχεια δεν συνδέεται ποτέ με διαιτολόγο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το 88% των ασθενών δεν παραπέμπεται σε Διαιτολόγο.

Αντίθετα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 80% των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών θα ήθελαν πληροφορίες διατροφής για νεφροπαθείς. Αυτό δεν είναι πάντα σφάλμα του γιατρού.  Μερικές φορές απλώς δεν γνωρίζουν σε ποιον να παραπέμψουν ή πότε να παραπέμψουν για διατροφική θεραπεία. 

Ορισμένοι γιατροί κάνουν μόνοι τους τη διατροφική συμβουλευτική ή αναθέτουν στο νοσηλευτικό προσωπικό να ολοκληρώσει αυτό το ζωτικής σημασίας βήμα. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό δεν είναι πλήρης παροχή υγείας για τους ασθενείς.

Η διατροφή είναι μεγάλη αλλαγή συμπεριφοράς

Η αλλαγή συμπεριφοράς δεν έχει να κάνει με μια συμβουλευτική προσέγγιση “κάνε αυτό/μην κάνεις εκείνο”.

Πρόκειται για την εύρεση των διατροφικών προτιμήσεων, τη στόχευση σε εύκολες αλλαγές, τη συζήτηση ενός σχεδίου για πιο δύσκολες αλλαγές και τη γνώση των κύριων διατροφικών προτεραιοτήτων στις οποίες πρέπει να δοθεί έμφαση.

Οι ασθενείς μπορεί να κάνουν αλλαγές από φόβο. Οι καλύτερες αλλαγές όμως προέρχονται από την ενδυνάμωση και την πραγματική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κατάλληλη διατροφή για νεφροπαθείς επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία.  Και αυτό είναι η ειδικότητα των καλά εκπαιδευμένων Διαιτολόγων.

Η καλύτερη διατροφική φροντίδα για τη νεφρική νόσο προέρχεται από έναν Διαιτολόγο με μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.

Πότε θα πρέπει κάποιος με Χρόνια Νεφρική Νόσο να επισκεφθεί Διαιτολόγο;

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε μεγάλα γεγονότα που δικαιολογούν μια επίσκεψη σε Διαιτολόγο.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα, αλλά αυτά είναι τα 5 μεγάλα γεγονότα που θεωρώ ότι αφορούν την υγεία.

Μια νέα διάγνωση νεφρικής νόσου

Μια νέα διάγνωση για την ύπαρξη νεφρικής νόσου σίγουρα θα πρέπει να ωθήσει τον ασθενή ώστε να ζητήσει διατροφική καθοδήγηση.

Μείωση της νεφρικής λειτουργίας

Εάν κάποιος μεταβεί από το στάδιο 2 στο στάδιο 3 της νεφρικής ανεπάρκειας ή από το στάδιο 3 στο στάδιο 4.

Ειδικά, όταν υπάρχει σημαντική πρωτεϊνουρία ή άλλες συναφείς καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να δει έναν Διαιτολόγο. Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Υψηλά επίπεδα καλίου ή υψηλού φωσφόρου

Μερικές φορές ένας ασθενής μπορεί να κοιτάξει ένα φυλλάδιο με “Τροφές με υψηλό κάλιο” και να ξέρει ακριβώς τι ανέβασε το επίπεδο καλίου του. Αλλά όχι πάντα. 

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η έρευνα είναι εκπληκτική για τη διαφορά που μπορεί να κάνει η κατάλληλη διατροφή για νεφροπαθείς στην αρτηριακή πίεση.

Και ξέρετε κάτι; Δεν έχει να κάνει μόνο με το αλάτι. Η μείωση του νατρίου είναι ένα τεράστιο μέρος της εικόνας. Όμως, η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι επίσης ένα αναπόφευκτο κομμάτι του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης.

Και εδώ είναι που μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τους ανθρώπους. Μπερδεύονται σχετικά με τα προϊόντα και το τι πραγματικά “επιτρέπεται” για τη νεφρική νόσο. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι με νεφρική νόσο σε πρώιμο στάδιο (στάδιο 3) κόβουν άσκοπα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (σύμφωνα με τις συστάσεις του διαδικτύου) και έτσι ενδεχομένως επηρεάζουν την αρτηριακή τους πίεση, η οποία είναι ήδη μια πρόκληση για τον έλεγχο. 

Εάν εξακολουθείτε να έχετε καλή νεφρική λειτουργία, δεν χρειάζεται να μειώσετε το κάλιο. Οπότε ναι, η συνεργασία με έναν Διαιτολόγο, θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στην διευθέτηση του ζητήματος των προϊόντων και στον εντοπισμό του από πού προέρχεται όλο αυτό το αλάτι στη διατροφή σας.

Όταν ένας ασθενής έχει ερωτήσεις!

Όταν ένας ασθενής έρχεται να με επισκεφθεί, η πρώτη μου ερώτηση είναι “Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας;”.

Όλοι έχουν μία όταν πρόκειται για το φαγητό τους και αυτό είναι που συζητάμε πρώτα, αλλά σπάνια υπάρχει μόνο μία ανησυχία.

Το λιθαράκι γνώσης του evexis

Συντάσσοντας λοιπόν τις οδηγίες για τα νοσήματα των νεφρών και των καταστάσεων που απορρέουν από αυτές, στόχος μας είναι οι Διαιτολόγοι που χρησιμοποιούν την Κλινική Βιβλιοθήκη του evexis, να έχουν στην φαρέτρα τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία, πληροφορίες και εργαλεία σύμφωνα με τις Διεθνείς συστάσεις και Οδηγίες ώστε να παράσχουν επαρκή και εμπεριστατωμένη βοήθεια σε ασθενείς με προβλήματα και νόσους των νεφρών.

Κλινική βιβλιοθήκη: Ένα εργαλείο που ενημερώνεται συνεχώς

Η Κλινική Βιβλιοθήκη του evexis είναι ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο εργαλείο.

Ενημερώνεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα και προσθέτονται διαρκώς διατροφικές οδηγίες για ολοένα και περισσότερες ασθένειες.

Είμαστε πάντα στην διάθεση σου

Έχεις κάποιο αίτημα σχετικά με παθολογικές καταστάσεις που θα ήθελες διατροφικές οδηγίες ή επιπλέον πληροφορίες; Έχεις κάποια απορία σχετικά με την βιβλιοθήκη για την κλινική διατροφή;

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας με τους ακόλουθους τρόπους:

Δεν είσαι συνδρομητής στο 1ο cloud λογισμικό για Διαιτολόγους στην Ελλάδα; Εκμεταλλεύσου το ευέλικτο τρίμηνο πλάνο συνδρομής και απέκτησε πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες και τις επερχόμενες αναβαθμίσεις της υπηρεσίας.

2 Responses

  1. Καλημέρα χρειάζομαι την βοήθεια σας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *