Διατροφικές Διαταραχές: Ο ρόλος του Διατροφολόγου

Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι πολύπλοκες ψυχικές διαταραχές που απαιτούν την συμβολή ειδικά εκπαιδευμένων Διατροφολόγων για την θεραπεία.

Διαταράσσουν κάθε πτυχή της ζωής του ατόμου, τα αίτια εμφάνισης τους είναι πολυπαραγοντικά και επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία και τις ανθρώπινες σχέσεις όσων νοσούν.

Διατροφικές διαταραχές και επιπολασμός

Τα άτομα που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές ή διαταραγμένη σχέση με την τροφή γενικότερα, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής επηρεάζουν τουλάχιστον το 9% του πληθυσμού παγκοσμίως και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο θανατηφόρες ψυχικές ασθένειες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 10.200 θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο είναι το άμεσο αποτέλεσμα μιας Διατροφικής Διαταραχής.

Οι Διατροφικές Διαταραχές επηρεάζουν άτομα κάθε ηλικίας, φυλής ή φύλου. Για την ακρίβεια, ο επιπολασμός τους κατά τη διάρκεια της ζωής είναι 2,7 και η εμφάνιση τους είναι υπερδιπλάσια στις γυναίκες (3,8%) από ό,τι στους άνδρες (1,5%).

Ο Διατροφολόγος είναι η βάση της θεραπείας

Στις Διατροφικές Διαταραχές και για την θεραπεία τους, ενδέχεται να απαιτείται η ύπαρξη συνδιαστικής θεραπευτικής ομάδας.

Η βάση και το επίκεντρο όμως της θεραπείας, είναι ο ειδικά εκπαιδευμένος Διατροφολόγος και στο παρών άρθρο θα εξετάσουμε πώς εντάσσεται και γιατί αποτελεί το κρίσιμο μέρος της θεραπευτικής ομάδας.

Οι Διατροφολόγοι για τη θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένες δεξιότητες και να ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές. Αρχικά, πρέπει να ζητούν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων απαιτούνται για την διατροφική αξιολόγηση των διαιτώμενων.

Προκειμένου να αξιολογήσουν πλήρως τον διατρεφώμενο, θα πρέπει να κάνουν τις κατάλληλες ανθρωπομετρικές μετρήσεις ώστε να:

  • προσδιορίσουν την παρουσία ή την απουσία υποσιτισμού και μυϊκής σπατάλης
  • αξιολογήσουν την τρέχουσα διατροφή του ασθενούς και το επίπεδο έλλειψης μάκρο και μικροθρεπτικών συστατικών
  • προσδιορίσουν με ακρίβεια τον τύπο της Διατροφικής Διαταραχής, τις διατροφικές τελετουργίες, τις αποστροφές και τις φοβίες ενός ατόμου

Επιπλέον, οι Διατροφολόγοι θα πρέπει να παρέχουν εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα τρόφιμα για να τροφοδοτήσει το σώμα και να αποστιγματίσουν το “καλό” και το “κακό” φαγητό.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Διατροφολόγος βοηθάει τον πελάτη του να δει ότι όλα τα τρόφιμα αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ο ρόλος της οικογένειας στις Διατροφικές Διαταραχές

Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής.

O Διατροφολόγος πρέπει να παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη στους γονείς και τους φροντιστές κάθε ασθενή. Οι συγκεκριμένοι βαδίζουν δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας ανάκαμψης.

Τέλος, θα πρέπει να συνεργάζεται αρμονικά με άλλους επιστήμονες υγείας για την παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης.

Διατροφικές Διαταραχές : Τι πρέπει να κάνει ο Διατροφολόγος

Ένας έμπειρος Διατροφολόγος γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να παραδεχτεί ένα άτομο ότι έχει διαταραγμένη σχέση με την τροφή.

Πρέπει να διαθέτει λοιπόν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και στοιχεία για να αναγνωρίσει, διαγνώσει και αντιμετωπίσει την πάθηση. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος ώστε να μπορεί να βοηθήσει στο μέγιστο τους διατρεφώμενους.

Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος μεταπτυχιακός τίτλος ειδίκευσης για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, υπάρχουν φορείς που εκπαιδεύουν Επαγγελματίες Υγείας στην αντιμετώπιση τους.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το evexis στις Διατροφικές Διαταραχές

Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του evexis πρόσφατα αναρτήθηκαν οι πρώτες πληροφορίες που αφορούν την διάγνωση και θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών.

Σταδιακά, η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται με υλικό και αναλυτικές οδηγίες για κάθε διαταραχή. Πρόκειται για guidelines του EFSA και άλλων οργανισμών τα οποία μεταφράζονται και είναι διαθέσιμα στους χρήστες της υπηρεσίας για μελέτη.

Επιπλέον, μέσω του evexis ο Διατροφολόγος έχει στην διαθεσή του όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον ασθενή του (ιατρικό και διατροφικό ιστορικό, συνήθειες και αξιολογήσεις), τις οποίες μπορεί να ανανεώνει άμμεσα και όσο συχνά χρειάζεται.

evexis και Αδηφαγική Διαταραχή ή Βουλιμία

Είναι ερευνητικά και εμπειρικά γνωστό ότι όταν τα άτομα με Βουλιμία ή/ και Αδηφαγική Διαταραχή συμπληρώνουν ένα ημερολόγιο διατροφής έχουν περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσουν την συνολική υγεία και διατροφή τους συντομότερα.

Το my evexis app, είναι εφαρμογή διατροφικού ημερολογίου στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι συνδρομητές της υπηρεσίας και μπορούν να συστήσουν στους θεραπευόμενους τους.

evexis και Νευρική Ανορεξία

Με το evexis, ένας Διατροφολόγος μπορεί να σχεδιάσει διαιτολόγια με χρήση των πινάκων ανάλυσης USDA δίνοντας έμφαση στα μακρο και μικροθρεπτικά συστατικά.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι πολύ χρήσιμη ειδικά στα άτομα με Νευρική Ανορεξία , τα οποία παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες διατροφικές ελλείψεις.

Έχεις κάποια απορία σχετικά με το 1ο cloud Λογισμικό για Διαιτολόγους στην Ελλάδα;

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας με τους ακόλουθους τρόπους:

Δεν έχεις εξερευνήσει ακόμα όλες τις δυνατότητες που σου προσφέρει το evexis; Μπορείς να το κάνεις εντελώς δωρεάν! Μάθε πώς, κάνοντας κλικ εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *