Ασφάλεια κωδικών μιας επιχείρησης με χρήση Password Manager

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και υπηρεσιών είναι καθημερινή και αναπόφευκτη για όλους, πόσο μάλλον για έναν επαγγελματία.

Από ένα παιδί που θα παρακολουθήσει Online μαθήματα μέχρι έναν ενήλικα, όλοι ανεξαιρέτως χρησιμοποιούν αρκετές διαφορετικές συσκευές για να έχουν πρόσβαση σε πολλές διαφορετικές υπηρεσίες!

Μπορεί να μην το έχεις παρατηρήσει όμως αν προσθέσεις όλες τις online υπηρεσίες που χρησιμοποιείς καθημερινά (email, Facebook, Instagram, evexis, web banking κ.α.), θα δεις πως χρειάζεται να θυμάσαι πάνω από 10 διαφορετικούς κωδικούς!

Συνήθειες που μπορούν να αποβούν καταστροφικές

Η απομνημόνευση διαφορετικών κωδικών πρόσβασης σίγουρα δεν είναι εύκολη διαδικασία.

Επίσης, το πιθανότερο είναι ότι στην προσπάθεια σου να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου, μάλλον ακολουθείς μία από τις παρακάτω λανθασμένες πρακτικές:

  • Επιλέγεις για κωδικό κάτι απλό και εύκολο για να θυμάσαι π.χ. τα γενέθλια σου. Τέτοιου είδους κωδικοί είναι εύκολο να κλαπούν από τρίτους
  • Επαναχρησιμοποιείς τον κωδικό σου. Ορίζεις τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλα τα sites
  • Χρησιμοποιείς χαρτάκια σημειώσεων κολλημένα στην οθόνη ή έχεις ένα αρχείο κειμένου/excel μέσα στο οποίο έχεις σημειωμένους όλους τους κωδικούς. Η πρακτική αυτή μπορεί να είναι καταστροφική καθώς έχεις όλους τους κωδικούς σου σε ένα μη ασφαλές μέρος
  • Χρησιμοποιείς την αυτόματη αποθήκευση του browser. Αυτό θεωρείται επικίνδυνο καθώς σε περίπτωση που κλαπεί ο υπολογιστής σου ή το κινητό σου μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα σου

Τι είναι ένας Password Manager και πώς μπορεί να σε βοηθήσει;

Ο Password Manager (Διαχειριστής Κωδικών) είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας, κρυπτογράφησης και διαχείρισης κωδικών.

Πηγή φωτογραφίας pcworld.com

Πρακτικά, αποθηκεύει όλους τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτεις και τους συμπληρώνει αυτόματα σε κάθε περίπτωση που απαιτείται.

Έτσι έχεις άμεση πρόσβαση ανά πάσα στιγμή είτε πρόκειται για κωδικούς πρόσβασης email είτε για τα προσωπικά σου στοιχεία.

Μόλις ο Password Manager αποθηκεύσει ένα κωδικό, παραμένει διαθέσιμος για πάντα, επιτρέποντας σου να έχεις γρήγορη πρόσβαση στους λογαριασμούς σου. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό κωδικών που μπορούν να αποθηκευτούν.

Επιπλέον, στην περίπτωση που χρειάζεται να πραγματοποιήσεις μια online αγορά, όλες οι πληροφορίες πληρωμής συμπληρώνονται αυτόματα (π.χ. τα στοιχεία της κάρτας σου, η διεύθυνση σου κ.τ.λ.)

Τέλος, ένας Password Manager παρέχει φορητότητα καθώς μπορείς να έχεις πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς σου ανεξάρτητα από την συσκευή που χρησιμοποιείς.

Ασφάλεια των προσωπικών σου στοιχείων

Οι Password Managers μπορούν να λειτουργήσουν ως γεννήτρια περίπλοκων κωδικών. Αυτή η δυνατότητα εξασφαλίζει την ασφάλεια των λογαριασμών σου από επίδοξους ψηφιακούς εγκληματίες.

Για παράδειγμα, ένας κωδικός δημιουργημένος από έναν password manager, συνήθως έχει μια μορφή σαν την ακόλουθη: 9%x)F8-Pn*?4TT.

Τρόμαξες; Μην στεναχωριέσαι, δεν χρειάζεται να τον θυμάσαι, αυτό είναι δουλειά του password manager! Εσύ το μόνο που πρέπει να θυμάσαι, είναι ένα Master Password το οποίο ξεκλειδώνει την χρήση του password manager.

Γνωστοί Password Managers

Ο Password Manager που επιλέξεις να αποκτήσεις θα βρίσκεται ως επέκταση (extension) του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείς (π.χ. Google Chrome, Mozilla, Opera).

Δεν θα σου προτείνουμε κάποιον συγκεκριμένα, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις από τους πιό γνωστούς και παλιούς στην αγορά, που είναι οι παρακάτω:

Dashlane

Το Dashlane αποτελεί έναν από τους διασημότερους Password Managers.

Θεωρείται κορυφαίο ως προς την προστασία δεδομένων και παρέχει έξτρα ασφάλεια μέσω του συστήματος ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2 factor authentication).

Διαθέτει δύο πλάνα συνδρομής (personal και bussiness) και μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στην δωρεάν ή premium έκδοση.

Αν είσαι διστακτικός για την αγορά του, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών για την premium εμπειρία.

LastPass

Το LastPass επιλέγεται κυρίως από επαγγελματίες καθώς προσφέρει πληθώρα λειτουργιών που εστιάζουν στην διαχείριση επιχειρήσεων.

Αυτό που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είναι η δυνατότητα ελέγχου ταυτότητας πολλών παραγόντων (multi-factor authentication).

Αυτό σημαίνει πως πραγματοποιεί ταυτοποίηση με παραπάνω από 2 παράγοντες, χαρακτηριστικό που σου προσφέρει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Roboform

Το Roboform παρόλο που παρέχει λιγότερα features σε σχέση με τον ανταγωνισμό, διαθέτει ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι συμπεριλαμβανομένου και μιας εύχρηστης επιφάνεια εργασίας (interface).

Στην περίπτωση που χάσεις την πρόσβαση σε κάποιον λογαριασμό σου, σού δίνει επείγουσα πρόσβαση (emergency access) προκειμένου να ανακτήσεις τα απαραίτητα δεδομένα σου.

Το κόστος του κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των ¨κλειδιών” που επιλέγεις. Επιπλέον, για συνδρομή άνω των 3 ετών προσφέρει εκπτωτικά πακέτα.

Πάρε την δουλειά σου στα σοβαρά

Ως Επαγγελματίας Υγείας, η τήρηση των προσωπικών δεδομένων είναι υψίστης σημασίας καθώς η διάρρευση τους θεωρείται ποινικό αδίκημα. Σε περίπτωση απώλειας ή διαρροής δεδομένων, θα πρέπει να ενημερώσεις την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τον κανονισμό GDPR.

Η χρήση ενός έμπιστου Password Manager, θα θωρακίσει την εργασία σου ενώ παράλληλα θα σου “λύσει” τα χέρια στην διαχείριση των κωδικών σου.

Ξεκίνα θωρακίζοντας το βασικότερο εργαλείο σου

Το λογισμικό διαχείρισης του γραφείου σου είναι το πιο νευραλγικό και σπουδαίο εργαλείο που χρησιμοποιείς καθημερινά. Συνεπώς θα πρέπει να είναι ο πρώτος παράγοντας που παρέχει ασφάλεια στα δεδομένα σου.

Το evexis βρίσκεται στην υπηρεσία του σύγχρονου Διαιτολόγου και ως cloud υπηρεσία σου επιτρέπει να έχεις πρόσβαση στον λογαριασμό σου ανά πάσα στιγμή.

Δοκίμασε την δωρεάν έκδοση κάνοντας εγγραφή εδώ και δες πόσο μπορείς να επωφεληθείς από ένα εργαλείο που συνδυάζει την Cloud φιλοσοφία με την επιστήμη της Διατροφής.

Αν το θέμα σου κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείς να ενημερωθείς περαιτέρω για την cloud αποθήκευση κάνοντας κλικ εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *